
15 Mar Ortodontik Tedavi Sonrası
Dişlerin ve çenelerin yanlış konumlandığı veya hizalanmadığı durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, dişlerin ve çenelerin düzgün bir şekilde hizalanması ve işlevlerinin düzgün şekilde çalışması için yapılan bir dizi müdahaleyi içerir. Ortodontik tedavi sonrası çoğu zaman diş ve çene sorunları önlenmiş olur, ancak tedavinin iyi geçmesi için hastanın da tedavi planına uyması gerekir.
Ortodontik Tedavi Sonrası Dönem
Diş temizliği: Ortodontik tedavi sırasında dişlerin temizliği daha zordur, bu nedenle tedavi sonrası ağız hijyeninize özel dikkat göstermelisiniz. Dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargara yapmak dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için önemlidir.
Diyet: Sert ve yapışkan yiyecekler diş ve ağız sağlığınıza zarar verebilir. Tedavi süresince bu tür yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini unutmayın. Tedavi sonrası da sert ve yapışkan yiyecekleri azaltmanız önerilir.
Ağız koruyucuları: Eğer bir spor yapacaksanız, dişlerinizi korumak için ağız koruyucusu kullanmanız önemlidir.
Kontroller: Ortodontik tedavi sonrası, düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeniz önerilir. Bu kontrollerde, dişleriniz ve çene yapınız kontrol edilir ve gerekli olduğunda ayarlamalar yapılır.
Retainer: Tedavi sonrasında retainer kullanmanız gerekebilir. Retainer, dişlerinizi sabit tutar ve yeniden hareket etmelerini önler. Retainer’ı düzenli olarak kullanmak önemlidir.
Bu adımları takip ederek, bu tedavi yöntemi sonrasında dişlerinizi sağlıklı ve güzel tutabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Ortodontik Tedavi Yapılır?
Aşağıdaki durumlarda bu tedavi yönteminin uygulanması gerekebilir:
Dişlerin çarpık olması. Dişlerin aşırı aralıklı veya sıkı olması. Alt ve üst çenenin uyumsuz olması. Çiğneme problemleri. Yutma problemleri. Konuşma problemleri. Uyku apnesi veya horlama gibi solunum problemleri. Sırt, boyun veya çene ağrısı gibi çene ilişkili rahatsızlıklar.
Diş ve diş eti hastalıkları gibi çapraşık dişlerin temizliği zor olan durumlar. Ve estetik kaygılar gibi durumlarda bu tedavi uygulanabilir. Bu durumlarda, diş hekiminiz veya ortodontistiniz, uygun tedavi yöntemlerini belirleyecektir. Tedavi seçenekleri arasında, diş telleri, şeffaf plaklar veya sabit apareyler gibi farklı tiplerde ortodontik cihazlar kullanılabilir.
Eğer bu rahatsızlıklar arasından bir veya birden fazlasına sahipseniz bir ortodontist ile görüşmeli ve sorununuzu belirleyip gerektiği takdirde tedavi olmalı, ortodontik tedavi sonrası iyileşme süreci hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
No Comments