Hareketli Protezler
Bunlar istendiğinde hasta tarafından çıkarılıp temizlenikten sonra tekrar ağıza yerleştirilebilen protezlerdir. Genellikle birçok diş ya da tüm dişler eksik olduğunda kullanılırlar. Normalde bir diş çekiminden sonra birkaç hafta beklenmesi gerekir. Böylece protezin yapılacağı bölgede kemik ve dişetinin iyileşmesine fırsat verilmiş olur. Ancak bazı durumlarda diş çekimini takiben boşluğun hemen doldurulması gerekebilir. Bu şekide yapılan protezler geçicidir ve 6 ay içinde değiştirilmelidir. Zamanla protez aşınıp, kırılabilir veya çene ile uyumunu kaybedebilir. Bu da çene kemiğine zarar verebilir. Hareketli protezlerde ilk 1 ay çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının yerine getirilmesi açısından alışma devresidir. Protezin oluşturabileceği uyumsuzluklar (vuruklar) yapılacak kontrollerle giderilmelidir.
Hareketli protezler dişe nasıl tutunur?
Protezin dişe tutunması kroşe olarak adlandırılan kancalarla sağlanır. Ancak günümüzde hassas bağlantılar ya da ateleskop kuronlar kullanılarak da daha estetik çözümler sağlanmaktadır.
Hareketli protezler hangi maddeden yapılır?
Hareketli protezler, özel plastikler ve metallerin kombinasyonu veya vakaya göre sadece özel plastiklerden yapılır. Hareketli protezlerde kullanılan dişler genelde plastik dişlerden seçilir. Porselen dişler ağırlıkları ve kuvvetleri yumuşak dokulara uygun olmayan şekilde ilettiğinden tavsiye edilmemektedir.
Hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılır?
Hareketli protezler her yemekten sonra çıkarılıp fırçalanmalıdır. Günde bir defa özel temizleyici maddelerle temizlenmelidir. Kullanmadığınız zamanlarda protezinizi temiz bir suyun içinde tutarak su kaybedip bozulmasına engel olabilirsiniz.
Sabit Protezler
Köprüler sabit yapay dişlerdir. Hasta tarafından çıkartılamazlar. Köprüler ancak bir kaç diş eksikse ve boşluğun her iki yanında yapay dişlere destek olacak sağlıklı doğal dişler olduğunda yapılabilir.
Köprüler ne için yapılır?
Bir dişin kaybı sağlığınıza birçok şekilde zarar verebilir. Kaybedilen dişin önündeki ve arkasındaki dişler bu boşluğa doğru eğilirler. Karşıt diş de çekim boşluğuna doğru uzar. Çünkü dişler temas etme eğilimindedir. Bu uzama ve eğilmeler sonucunda dişlerin dizilimi ve birbirleriyle kontakları bozulur. Bu da dişler arasında gıda artığı ve bakteri plağı birikimini artırır. Bu bölgelerin temizlenmesi zordur ve bu nedenle de diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşması riski artar. Tüm bu sorunlar kaybedilen dişin yerine konmasıyla önlenebilir.
Sabit protezlerde kullanılan materyaller nelerdir?
Kuron veya köprülerde metal seramik, full seramik veya zirkonium materyalleri kullanılmaktadır. Hangi materyalin kullanılacağı vakaya ve estetik beklentiye göre seçilir.