Diş Beyazlatma

Beyazlatma dişlerin yapısında oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Estetik diş hekimliği yöntemleri arasında sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Beyazlatma işlemi sonucu; çay, kahve, sigara vs kullanımıyla birlikte ya da zamanla kendiliğinden oluşan renk değişimlerinde dişler geçici olarak beyazlar.

 

Diş Beyazlatma

 

Zamanla dişlerin mineral yapısındaki bozulmalara bağlı olarak mine tabakası daha gözenekli bir yapı halini alır. Bu yapı dişlerde pigmentasyona uygun bir ortam hazırlayarak diş renginin koyulaşmasına neden olur. Ayrıca çay, kahve, sigara, tetrasiklin türevi antibiyotikler ya da aşırı flor alımı dişlerin renginde değişikliklere neden olabilmektedir. Beyazlatma dişlerin yapısında oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Şu anda bilinen iki değişik beyazlatma yöntemi vardır.

  • Office Bleaching
    Diş hekimi tarafından klinikte ve genellikle 40-50 dk kadar süren bir işlemle uygulanır. Dişetleri özel koruyucu bir tabaka ile kaplanarak dişlere jel kıvamında beyazlatıcı madde uygulanır.
  • Home Bleaching
    Beyazlatma yapılacak kişiden ölçü alınarak ağzına uygun ve tüm dişleri kapsayacak şeffaf bir kalıp hazırlanır. Hasta bu kalıbın içine hekim tarafından verilen jelleri sıkarak her gün belli saatlerde dişlerine uygular. Beyazlatma jelleri diş etlerini tahriş edebilir.Bu nedenle diş etlerine taşırılmaması gerekir. Ev tipi uygulamalarda kalıbı ağza yerleştirdikten sonra jel diş etine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jel alınmalıdır.

 

Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında yapılırsa son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez.

 

Diş Beyazlatma

 

Beyazlatma sonrasında nadiren sıcak-soğuk hassasiyeti görülebilir. Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz. Bunun için hastadan ölçü alınarak dişlerin yapısına uygun bir plak hazırlanır. Hasta, beyazlatma jelini evde bu plak içine yerleştirerek kullanacaktır. Plak rahatça takılacak ve günlük yaşamı olumsuz etkilemeyecek şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemle günde yarım saat ayırarak uzun süreli beyazlatma sağlamak mümkündür. Genelde birkaç hafta süren bir uygulamadır. Ev tipi beyazlatmada hekim, sonucu değerlendirmek ve hassasiyeti kontrol etmek için hastasını takip etmek isteyebilir.

 

Profesyonel diş beyazlatma risk taşımayan bir işlemdir. Uygulamaların % 95’i başarılı sonuçlar vermekte ve kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak 2-3 yıl kadar sürebilmektedir. Nadir durumlarda diş hassasiyeti ve diş eti irritasyonu oluşabilmekte ancak bu durum kısa sürede normale dönmektedir. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin uygulayacağı fluorur ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır.

 

Beyazlatmanın sonucu dişlerin yapısına ve lekenin çeşidine göre değişir. Çoğunlukla sarı lekelenmeler gri olanlara göre daha çabuk beyazlar. Porselen kuronlar, laminat venerler ve protezlere beyazlatma uygulanmaz. Lekenin çeşidi, kulllanılan beyazlatıcı ajanın gücü, uygulama süresi ve sıklığı, elde edilecek beyazlatmanın derecesini etkiler. Burada önemli olan bembeyaz dişler elde etmek değil, kişinin cilt, saç, göz rengine uygun beyazlatma elde etmektir.