Ortodonti, çapraşık dişlerin hareketli veya sabit aygıtlar kullanılarak ideal bir diş dizisi haline getirilmesi, aynı zamanda iskeletsel bozuklukların, büyüme yönlendirmesi yapılarak düzeltilmesi ile ilgilenen dişhekimliği dalıdır. Ortodontik tedavinin temeli, dişlerin, uygun kuvvetler uygulanarak kemik içinde hareket ettirilmesi ve gerekirse yumuşak dokuların ve kemik yapıların, büyümeye yönlendirmesi yoluyla ideal ilişkilerinin sağlanması esasına dayanır. Ortodontik tedavi sırasında, dişlerin bütünlüğü bozulmaz, kaplamalar, dolgular gibi işlemler yapılmaz.
Şeffaf plaklar ile ortodonti tedavisi günümüzde özellikle çalışan genç -orta yaş grubu kişilerin tercih ettiği bir ortodontik tedavi metodudurHastalardan alt ve üst çeneden ölçü alınır ve analize gönderilir analiz sonucuna bağlı olarak Tedavinin ne kadar süreceği ve ne şekilde fiyatlandırılacağı tespit edilir
Plaklar kişinin sosyal yaşantısını bozmadan kullanabilir, Belli aralıklarla takılıp çıkartılır görsel ve fonksiyonel olarak son derece etkin bir tedavi yöntemidir.
Neden ve Kimlere Ortodontik Tedavi Yapılır?
- Ortodontik sorunların pek çok sebebi vardır. Bunlar kalıtsal (doğuştan gelen) ve çevresel (doğum sonrasında oluşan) sebeplerdir.
- Kalıtsal olarak diş boyu-çene büyüklüğü ilişkisi bozuk hastalara,
- Erken süt dişi kayıplarına bağlı olarak gelişen çaprasıklıklarda,
- Çekim boşluklarının kapatılmasında,
- Diş eksikliğinin giderilmesi için yapılan köprülerde dayanak dişlerin paralelliginin sağlanmasında,
- Dişeti hastalıklarının giderilmesi ve ağız hijyeninin sağlanması için ortodontik tedavi yapılmaktadır.
Amerikan ortodonti derneğinin önerisi, tüm çocukların 6-7 yaşlarında ortodonti uzmanı tarafından kontrol edilmesi yönündedir. Günümüzde erişkinlere de ortodontik tedavi yapılmaktadır. Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağız bakımınızın tamamlanması, ağızdaki tüm dolgu, dişeti , gömülü diş gibi sorunların tedavi edilmiş olması gerekmektedir.