Lamina Diş Kaplama
Porselen kaplama – yaprak porselen veya lamine diş uygulaması olarak da bilinen lamina diş kaplaması, deforme olan, kırık ve bozukluk görülen dişlerin yüzeyine dışarıdan eklenen bir malzeme ile yapılmaktadır. Lamina diş kaplama tedavisi kişinin ölçüleri alınarak çıkarılan bir tasarım sonucu gerçekleştirilir. Genellikle ön dişlere yapılan lamina diş kaplaması, size istediğiniz gülüşü ve ağız yapısını sunar. Tedavinin temel amaçlarından biri, ağız ve diş estetiğini ideal ve hastanın istediği görünüme ulaştırmaktır. Lamina diş kaplaması, en sık tercih edilen diş estetiği uygulamalarındandır. Bunun sebepleri, sağlam yapısı, renklerinin korunması, kendi dişlerinize zarar vermemesi olarak sayılabilir. Aynı zamanda çoklu veya tekli uygulamaya açık olması, gerçek dişlere benzerliği ve çiğneme gibi eylemlere karşı dayanıklılığı yönleri ile bilinmektedir.
Yazı İçeriği
Uygulama Süreci
Kaplama uygulaması sırasında, en az aşındırma ile gerçeğe yakınlık ve diğer dişlerle uyumu yakalanmaya çalışılır. Bu sayede diş yapısı dayanaklılığını korurken eski dişlerimiz, aktif hale gelecektir. Estetik uygulamalar öncesinde temel diş sağlığınıza ve bakımına yönelik işlemler yapılır. Ardından diş yapısında bulunan yapısal ve biçimsel sıkıntılara yönelik adımlar atılır.
Lamina diş kaplaması, ilk muayenede alınan ağız – diş ölçüleriniz ve çekilen görüntüler ile estetik görünümdeki sorunlar belirlenir. Lamina uygulamasından önce dişlerde çürük, diş taşı ve diş eti problemlerinin çözülmüş olması gerekmektedir. Diş yapısına ve diş hekiminin görüşüne bağlı olarak, aşındırma işlemi ile kaplama aşamasına uygun hale getirilir.
Ölçülerin yardımıyla hastaya uygun laminaların hazırlaması laboratuvar ortamında olmaktadır. Bir hafta civarında süren hazırlama süresi sonrasında dişlerinize uygun hazırlanan lamina parçalarının yerleştirilme işlemi gerçekleşir. Eğer yeni dişlerin rengi ve biçimi açısından bir sorun görülmüyorsa hastanın onayı çerçevesinde yapıştırılma işlemi gerçekleştirilir.
Lamina Diş Kaplama Kimlere Uygulanır?
Lamina diş kaplaması uygulaması, diş estetiğinden memnun olmayan ve görünümünü beğenmeyen her bireyin talep ettiği bir tedavidir. Diş rengi olan beyazlığın uzun süreli olması ve pürüzsüz yapısı sayesinde çay, kahve gibi ürünlerin tüketiminden etkilenmemektedir. Yapı olarak kırılmaya müsait olmalarına rağmen gerçek dişin üzerine yerleştirildiği için uzun yıllar kullanılabilmektedir.
İnsanların genel olarak tercih etme sebepleri ise şunlardır,
- Kırık dişlerde restorasyon işlemi
- Ayrık dişler
- Diş beyazlatma yöntemlerinin yetersiz kaldığı alanları düzeltme
- Şekil ve form bozuklukları
- Dolguların yenilenmesi
- Doğuştan gelen bozukların giderilmesi
Lamina Diş Kaplaması ve Koruma Süreci
Kişiye özel yapılan diş tasarımları ile istenen sonuç elde edilir. Günlük yaşantınıza, doktorunuzun uyarıları ve önerdiği beslenme planı çerçevesinde devam edebilirsiniz. Ancak kimi durumlarda lamina diş kaplaması süresi olumsuz yönde etkilenir. Kişinin sağlığı açısından sorunlar oluşabilir. Gece uykusunda dişlerini sıkan, çene yapısında kalıtsal bozukluğu olan, ileri seviyede diş eti sıkıntısı ve tırnak yeme gibi sorunları olan kişilere uygulama açısından önerilmemektedir. Tedavi sonucunda diş estetiği sağlanmayacağı gibi başka diş sağlığı sorunlarına da yol açabilmektedir. Lamine dişlerin kalıcılık süreleri, ağız sağlığı ve bakımına dikkat edilmesi haline 10 – 20 yıl bir zaman dilimini kapsamaktadır. Malzemeleri gereği kırılma, düşme gibi kaza ihtimallerine karşı sağlam yapıdadır. Lamina diş kaplaması ve diğer estetik diş hekimliği yöntemleri ile ilgili daha fazla bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.