Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, dişin merkezinde bulunan küçük bir iplik benzeri dokunun, yani dişözünün çıkarılma işlemidir. Zarar gören, hastalanan veya ölen dişözü çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, düzeltilir ve yeniden doldurulur. İşlem ile kök kapatılmış olur. Dişin durumunun diş hekiminiz tarafından tespit edilip kanal tedavisinin önerilmesinin ardından, bir endodontist tarafından tedaviye başlanır ve tedavi dişin durumuna göre bir ya da bir kaç seansta tedavi edilebilmektedir. İlk olarak tedavi yapılacak uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için diş kuron kısmından açılır. Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğunun tespit edilir. Kök kanallarının içeriği (pulpa dokusunun) çıkarılarak temizlenir ve çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanallarının şekillendirilir .Kök kanallarının dezenfeksiyonu yani bakterilerden arındırılması sağlanır ve kanallar çevre dokular ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur. Tedavi, dişin durumuna göre 1–3 seans arasında sürebilir. Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır. Ağır iltihap vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir. Tedavi ardından dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir. Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişlerde de, herhangi bir diş gibi çürük ya da kırık oluşabilir ve diş eti açısından problemli olabilirler. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve doktorunuza kontrole gitmeniz gerekmektedir.

KANAL TEDAVİLİ DİŞLERDE DİŞ BEYAZLATMA

Kanal tedavisi görmüş ve renk değiştirmiş dişlerde beyazlatma klinikte diş hekimi tarafından yapılır. İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir. Kanal tedavili dişlerde oluşmuş bir renk değişimi varsa eğer yapılan diş beyazlatma işlemi ile renginde açılma olacaktır.

5 SORUDA KANAL TEDAVİSİ

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişin iç kısmında sinir ve damarlardaki birtakım problemlere bağlı olarak gerçekleştirilen dişin kök kanalının temizlenmesi ve dolgu ile doldurulması işlemidir. Derin çürüklerde ve travmalara bağlı olarak dişin pulpa kısmının enfekte olduğu ya da zarar gördüğü diş hasarları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda kanal tedavisi uygulanmakta; pulpa (sinir ve damarların bulunduğu bölüm) çıkarılarak dolgu maddesi ile doldurulmaktadır. Dolayısıyla kanal tedavisi, diş kaybı yaşanmadan kişinin kendi dişiyle yaşamına devam etmesini sağlayan bir uygulamadır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavileri dişin durumuna ve enfeksiyonun derecesine göre tek ya da iki seansta tamamlanmaktadır.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Kanal tedavisinde diş ve çevre dokular lokal anesteziyle uyuşturulduğundan dolayı herhangi bir ağrı, acı hissedilmez.

Kanal Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisi sonrasında ağızdaki uyuşukluk geçene kadar bir şey yenmemeli, dişlerin bakımına dikkat edilmeli, verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, ağız hijyenine ve bakımına dikkat edilmeli, düzenli olarak kontroller yaptırılmalı ve dişlerin durumu takip edilmelidir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kanal tedavisi sonrası sadece dişlerin üzerine basınca hafif bir hassasiyet hissi olur. Bunun dışında ağrı olması normal değildir. Bu süreçte diş hekimi tarafından verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması önem arz etmektedir.

KANAL TEDAVİSİ HANGİ DİŞLERE YAPILIR?

Dişe kanal tedavisi, genellikle dişte oluşan derin çürüklere karşı yapılır. Dolgu tedavisi ile çürüğün kapatılmasının mümkün olmadığı durumlarda, kanal tedavisi yapılabilir. Bunun yanı sıra kuron kaplama gibi işlemlerden sonra, yeniden çürük oluşması durumunda da dişe kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Dişe kanal tedavisinin gerekli olduğu ve yaygın olarak uygulandığı durumlar şöyledir:

  1. Diş dolgusu ya da kuron kaplama sonrasında, dolgu altında çürük oluşması ya da hastanın ağrı, sızlama gibi şikayetlerinin devam etmesi,
  2. Dişe gelen darbeler sonrasında oluşan kök kırıklıkları ya da kuron kırığı,
  3. Dişteki pulpaların, bruksizm ya da yanlış çiğneme alışkanlıkları sonucu zarar görmüş olması,
  4. Diş ya da dişeti tedavileri nedeniyle diş pulpalarının canlılığını yitirmesi,
  5. 20 yaş diş çekimi sonrasında zarar gören komşu dişlere gerekli tedavilerin yapılması

Dişe kanal tedavisi uygulamalarının temel amacı, diş kayıplarını önlemek ve çiğneme fonksiyonlarındaki sorunların önüne geçmektir. Dişteki kanal boşluğunun temizlenmesi ya da kanal boşluğundaki şekil bozukluklarının giderilmesi için, kanal dolgu maddeleri kullanılabilir. Dişe kanal tedavisi, günümüzde kullanılan gelişmiş yöntemler sayesinde, hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır.

KANAL TEDAVİSİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kanal tedavisi dişin durumuna göre 1 veya 2 seans sürmektedir. Kanal tedavisi sonrası 1.ve 2. günlerde hafif ağrı ve hassasiyet normaldir. Ağrı durumlarında tarafımızdan önerilen ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Bazı tedavi durumlarında antibiyotik kullanmak gerekebilir. Anestezinin etkisi geçmeden birşey yenilmemesi gerekir. Son olarak dişin normale dönmeden sert besinler yenilmemesi gerekmektedir.

Kanal tedavisi, dişin iç kısmında sinir ve damarlardaki birtakım problemlere bağlı olarak gerçekleştirilen kök kanalının temizlenmesi ve dolgu ile doldurulması işlemidir. Bu işlem sayesinde diş çekimi ve diş kaybının önüne geçilebilmektedir.  Kanal tedavisinin uygun ellerde bu konuda uzman ve deneyimli bir uzman tarafından yapılması tedavinin başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Kanal tedavisinden sonra şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Kanal tedavisi bittikten sonra ağızdaki uyuşukluk geçene kadar bir şey yenmemeli
  • Dişlerin bakımına dikkat edilmeli
  • Verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı
  • Ağız hijyenine ve bakımına dikkat edilmeli
  • Kanal tedavisi sonrasındaki süreçte kontroller düzenli olarak yapılmalıdır.
Etiketler: