Diş İmplantı

Diş İmplantı

Diş İmplantı

İmplant diş nedir?

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır. Diş doktorları tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler.

İmplant diş nasıl yapılır?

İmplant diş tedavisi genellikle hastanın durumuna göre ve muayene ve bazı röntgen sonuçlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. İmplantların tedavisinde ana temel konu, insanların belirli nedenlerden dolayı kaybetmiş olduğu dişlerinin yerine kendi dişlerinin görevini gören ve uzun yıllar boyunca sağlıklı ve aynı zamanda ise sorunsuz bir şekilde kullanmasını sağlayacak olan yerleştirilmiş diş köklerinin yapılması olmaktadır.

İmplant Tedavisi Aşamaları

Diş implantı tedavisi aşamaları ilk olarak hastada herhangi bir hastalığın olup olmadığı araştırıldıktan sonra implantın uygulanacağı kemiğin yapısı radyografilerle veya tomografilerle incelenmektedir.
Daha sonra hangi bölgeye kaç tane implant yapılacağı, ne tarz bir implant kullanılacağı kararlaştırıldıktan sonra, hastaya operasyon için randevu verilir.

İmplant sayısına göre 1 veya 2 seansa bölünerek impalant tedavisi gerçekleştirilir. Operasyondan 1 hafta sonra hastanın dikişleri alınır ve implantın kemiğe kaynama süresi (hastanın kemik yapısı ve implantın sayısı ile doğru orantılı olarak 1,5 veya 3 ay arası ya da kemik ekilerek uygulanan operasyonlarda ise 6 ile 8 ay arası) dolduktan sonra ise protez aşamasında; implant sayısı ve protezin tipine göre 1 veya 2 hafta arasında protez tedavisi uygulanmaktadır.

İmplant tedavisi her hastaya uygulanabilir mi?

İmplant vidalarının belli bir genişliği ve yüksekliği olduğundan, uygulanacağı bölge olan çene kemiğinin de belli bir yüksekliğinin ve genişliğinin olması gerekmektedir. Kemik dokusu yeterli hacimde değil ise, ileri cerrahi tekniği olan “greftleme” doku takviye edilerek implant tedavisi için uygun hale getirilebilir. Mevcut kemiğin kalitesi de tedavinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece dental implant uygulamasına engel olabilecek üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Tedaviden önce ve sonra diş etleri başta olmak üzere ağız ve dişlerin genel sağlık durumunun iyi olması gerekmektedir. Ağız bakımının ve hekim kontrollerinin aksatılmaması tedavinin başarısında son derece önemli bir role sahiptir. İmplant uygulaması, kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalar için önerilmemektedir.

Tedavi sonrası yapılması gerekenler

Tüm diş tedavilerinde olduğu gibi implant tedavisinde de ağız hijyeni çok önemlidir. Yapılan işin ömrü ağız hijyeniyle yakından ilgilidir. İmplant tedavisi görmüş bir kişinin ağız hijyenine ileri derecede özen göstermesi gerekir. Ağız hijyeni yetersiz bireylerde ilerleyen yıllarda implantın kaybedilme olasılığı yüksektir.

İmplant tedavisi, diş eksikliği ya da diş kayıplarında uygulanan, diş protezlerine elverişli bir durum sağlayan yapay diş köklerinin çene kemiğine uygulanması işlemidir. İmplantın uygun ellerde yapılması, bilgili, deneyimli ve tecrübeli bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi bu tedavinin başarısında önemli bir rol oynamaktadır. İmplant tedavisinden sonra şu hususlara dikkat edilmelidir:

• Sigara içilmemesi tavsiye edilir
• Ödem oluşmaması için ilk 24 saate soğuk uygulaması yapılmalı
• Sıcak yiyecek ve içecekler tüketilmemeli
• Verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı
• Kontroller düzenli olarak yapılmalı
• Ağız hijyenine ve bakımına dikkat edilmeli
• 6 ayda bir bakım yaptırılmalıdır.

İmplant Tedavisi Ağrılı Bir Süreç Midir?

İmplant tedavisinde hastaların en büyük endişesi sürecin ağrılı ve zor olup olmayacağıdır. Her ne kadar 6 hafta ile 9 ay arasında değişen bir uygulama olsa da ağrı ve sancı hissedilme aralığı diş yerleştirme aşamasından sonraki birkaç gündür.

Cerrahi işlem sırasında lokal veya genel anestezi uygulanacağından hasta herhangi bir acı duymaz. Uyuşukluğun geçmesinden sonra ise ufak çaplı ağrılar görülmesi mümkündür. Diğer çoğu diş tedavisinde de görülebilen bu durum ağrı kesici desteği alınarak birkaç gün içinde atlatılabilir.

İMPLANT ZARARLI MIDIR?

Yapılan yanlış ya da hatalı implant uygulamalarından dolayı bazı problemler ya da komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. İmplant tedavisi konusunda yeterli tecrübesi olmayan hekimler tarafından yapılan uygulamalarda enfeksiyon oluşma riski, çenedeki sinirlerin zarar görme riski artmaktadır. Dolayısıyla burada implant uygulamasını yapacak hekimin bu konuda bilgili, tecrübeli ve uzman olması önem taşımaktadır. Ayrıca implant malzemesinin kaliteli olması da tedaviyi etkileyen bir diğer faktördür. Bununla birlikte implant yapılacak bölgedeki kemik yoğunluğu önceden tespit edilmelidir ve buna uygun implant seçilmelidir. İmplantın kemik dokusuyla uyumu tamamlandıktan sonra üzerine yapılacak restarasyon çok önemlidir. İmplantüstü restarasyonlar hijyenik olarak planlanmalı ve rahat temizlenmelidir.

İmplant tedavisi genellikle çene dokusuna uyum gösteren titanyumla yapıldığından implant tedavisinin bir zararı yoktur.  Ancak çok nadir de olsa titanyuma alerjisi olan hastalarda olumsuz sonuçlar verebilmektedir. Ağız hijyenine ve bakımına dikkat edilmesi ve kontrollerin düzenli olarak yapılması implant tedavisinin başarısında son derece önemlidir. İmplant sonrası hastalar düzenli olarak kontrole gitmelidir.

DİŞ İMPLANTI HANGİ MADDEDEN YAPILIR?

İmplant tedavisinde kullanılan maddeler titanyum ve alaşımlardan üretilmektedir. Ağız sıvısı, yiyecek-içecekler ve ağız kuvvetinden hiç bir şekilde etkilenmezler. Özel maddelerle üretilen kaplamalar ile doku ile kaynaşmasında hiç bir problem olmayıp ağız dostu olarak bilinmektedir.

İMPLANT TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANMAZ?

İmplant tedavisi uygulanan kişiler bir takım sağlık problemlerinin olmaması gerekmektedir.

Bu sağlık problemleri;

  • Baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış kişiler,
  • Kemik büyümesi tamamlamamış genç bireyler,
  • Sigara kullanımı sonucu ağız içerisinde oluşan yaraların, implant tedavisinin başarısını düşürdüğünden,
  • Diyabetli kişiler
  • Yüksek tansiyonlu kişiler,
  • Hemofili ve otoimmum gibi sistem hastalıkları olan kişier,
  • Bifosfonat, kortikosteroid veya immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan kişilerin doktorları ile konsültasyon yapılarak sağlık durumları uygun ise implant tedavisi uygulanabilmektedir.

İMPLANT TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANABİLİR?

İmplant tedavisi, kemik gelişimini tamamlamış sağlıklı her birey için uygulanabilir. İmplant tedavisinden önce ağız ve çenede kontrollerin yapılması gerekmektedir. Çene kemiğinin ve diş etlerinin yapısının belirlenmesi ve bir problem olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli kontroller  yapılmalıdır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve birtakım bağışıklık sistemi hastalıkları gibi sistemik hastalıkları bulunan hastaların implant tedavisinden önce doktorlarıyla görüşmeleri ve uygun şartlar olması durumunda tedaviye başlanması gerekmektedir. İmplant tedavisi; tek, kısmi ya da tam diş eksikliklerinde, travma ya da birtakım problemlere bağlı olarak dişlerin kaybedilmesi durumlarında diş fonksiyonlarının gerçekleşmesini ve estetik olarak iyi bir görüntüye kavuşulmasını sağlayarak başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan implant malzemesinin kalitesi ve uzman hekimin bu konudaki bilgi, tecrübe ve deneyimi implant tedavisinin başarısını belirleyen en önemli unsurlar arasındadır.

İMPLANT DİŞ TEDAVİSİNE ENGEL Mİ?

Çok karşılaştığımız bu sorunun cevabı; hayır engel değildir. Fakat diş teli takılmadan önce kişinin ortodontik bir tedavi sürecinden geçmesi gerekir. Her vaka birbirinden farklıdır, ona göre uygulama ve tedavi yolu izlenmesi gerekir.İmplant tedavisi geçiren bir kişinin dişlerini hareket ettiremeyiz ve bununla birlikte dişlerin kemik içerisinde yön alması oldukça zordur. Fakat ortodonti tedavisiyle, diş köklerine yön vermek çok daha kolaydır. Ortodonti tedavisine önceden başlanması en avantajlı olanıdır. Bu durumda uygulama boşluk kalan kısımlara yapılır. Her şekilde eğer imkanlıysa diş teli tedavisinin implant tedavisinden önce yapılması önerilir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Erçağ Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.