Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

dis tasi tedavisi

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Dişler üzerindeki bakteri plaklarının ve diş eti birleşim noktasındaki diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Diş taşı temizliğinin ardından polisaj işlemi yapılır. Gerekli durumlarda bu işlem 3 ayda veya 6 ayda bir tekrarlanmalıdır. Bazı durumlarda diş taşı temizliğinin ardından ileri diş eti tedavisine gerek görülebilir.

Ağız hijyeninin maksimum düzeyde sağlanması için hastaların dişlerini nasıl fırçalaması gerektiği ve diş ipi kullanımı anlatılır.

dis tasi tedavisi

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı, dişler ya da protezler üzerinde biriken yiyecek artıklarının üzerine tükürükteki kalsiyum iyonlarının çökelmesi ile oluşur. Karbonhidrat ve şeker içerikli besinlerin sık tüketilmesi diş taşı oluşumunu artırır. Bununla birlikte, tükürük yapısı da diş taşı oluşumunu tetikler. Diş taşları, tükürüğün yoğun olarak biriktiği yerlerde daha sık görülür. Diş taşı oluşumunun diğer nedenleri şöyledir:

  • Diş bakımının düzenli olarak yapılmaması,
  • Diş ipi kullanılmaması ya da diş ipinin yanlış uygulanması,
  • Ağız içi ve diş arkalarının yeteri kadar ya da doğru biçimde fırçalanmaması

 

Diş taşları, ağızda kötü bir kokuya neden olabileceği gibi, diş yapısının zarar görmesine neden olarak çürük oluşma riskini artırır. Diş taşının yoğun olduğu yerlerde dişeti çekilmesi de görülebilir. Diş taşlarının uzun süre temizlenmemesi durumunda, diş eti iltihabı oluşabilir ve dişlerin arasında boşluklar meydana gelebilir.