Diş Sıkma Ve Gıcırdatmanın Yol Açtığı Problemler Nelerdir?
Diş sıkma ve gıcırdatma problemi olarak bilinen Bruksizm, birçok hastanın farkında olmadan yaşadığı özellikle geceleri uyku sırasında görülen önemsenmediğinde birçok probleme neden olabilen bir rahatsızlıktır. Son dönemde sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri olan bu rahatsızlıkta; alt ve üst dişlerin yoğun basınçla birbirine temas etmesi dişlerde hasara neden olmakta ve çene kaslarının kasılması sonucunda çene eklemi zarar görmektedir.
Diş sıkma ve gıcırdatmanın yol açtığı problemler, ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilenmesi sonucunda oluşan problemler ve vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen problemler olmak üzere başlıca ikiye ayrılabilir.
Diş sıkma ve gıcırdatma öncelikle ağız ve diş sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu rahatsızlık, dişlerde aşınma, ağrı ve kırılmalara neden olabilirken devam eden diş tedavilerinin de aksamasına neden olabilmektedir. Örneğin diş dolgusu bu sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak zarar görebilmektedir. Sebep olduğu ağrıların başında ise çene ağrıları gelmektedir. Çeneye yapılan basıncın büyüklüğünden dolayı çene ağrıları yaşanırken zamanla çenenin şekli değişebilmektedir. İlerleyen durumlarda çene kilitlenmesi görülebilmektedir. Sıklıkla karşılaşılan bir diğer ağrı ise baş ağrısıdır. Hastaların yoğun baş ağrısı ve yorgunluk hissiyle uyandıkları gözlemlenmektedir. Diş sıkma ve gıcırdatma probleminde sadece çene kasları değil vücuttaki diğer kaslarda kasılmaktadır. Dolayısıyla bu kasılmalara bağlı olarak yüz ve çene bölgesi başta olmak üzere vücudun değişik yerlerinde ağrılara neden olabilmektedir. Tedavi edilmediği ve kronikleştiği durumlarda zamanla yüzde birtakım şekil değişikliklerine neden olabilmektedir.
Diş sıkma ve gıcırdatma problemi olan hastaların, hastalık daha fazla ilerlemeden klinik muayeneden geçmeleri ve rahatsızlığın nedeninin tespit edilmesi sonucu gerekli tedaviyi uygulamaları önem arz etmektedir. Erken teşhis ve tedaviyle ileride karşılaşılabilecek kalıcı sorunların önüne geçilmesi sağlanmış olacaktır.