Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi

Diş gıcırdatma (bruksizm), diş dizimindeki sorunlar ve strese bağlı faktörlerle ortaya çıkar. Uyurken diş gıcırdatma sorunu, çocuklarda daha sık görülse de yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Diş minesine zarar veren ve dolgu ya da dişlerin kırılmasına neden olan bruksizm rahatsızlığı tedavi edilmezse diş kayıplarına neden olabilir. Çocuklarda görülen bruksizm erken dönemde tedavi edilmezse kalıcı diş ve çene kemiği hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle, çocukların özellikle gece uyurken dişlerini gıcırdatması durumunda, geciktirilmeden diş hekimi kontrolünden geçmesi önem taşır. Yetişkinlerde genellikle strese bağlı olarak ortaya çıkan diş gıcırdatma sorununda da tedavinin ertelemeden yapılması gerekir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda bruksizm için koruyucu tedaviler uygulanır. Ağız içi muayene sırasında hasar görülen yapıların tedavisi yapıldıktan sonra, dişlerin kapanışı kontrol edilerek aşınmaların dengelenmesi sağlanır. Koruyucu tedavilerin yeterli olmaması durumunda ise ağız içi apereyler ile diş kapanışındaki sorunlar düzeltilir.

Yetişkinlerde Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş gıcırdatma (bruksizm) görülen yetişkinlerin gece plağı kullanması önerilir. Gece plağı sayesinde, diş gıcırdatma sırasında diş yapısının zarar görmesi önlenir. Yetişkinlerde bruksizm nedenleri araştırılarak tedavinin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi önemlidir. Stres nedeniyle ortaya çıkan bruksizm için, hastaların stresten uzaklaşmaya çalışması ve gerekli durumlarda psikolojik destek alması gerekebilir. Dişlerin kapanışı sırasındaki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan bruksizm için ise hastalara gerekli diş tedavilerinin yapılması gerekir.