Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Halk arasında diş eti çekilmesi ya da diş eti hastalığı olarak bilinen periodontis, oldukça ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Dişleri çevreleyen yumuşak dokuya zarar veren diş eti çekilmeleri dişlerin gevşemesine ya da diş kaybına neden olabilir. Dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren diş eti çekilmesi çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Diş eti çekilmeleri genellikle ağız temizliğinin doğru yapılmadığı durumlarda oluşmaktadır. Hastanın, diş eti çekilmelerinin belirtileri göstermesi durumunda vakit kaybetmeden alanında uzman diş hekimine danışması ve tedavi sürecine başlaması gerekmektedir.
Yazı İçeriği
Diş Eti Çekilmelerinin Nedenleri Nelerdir?
Diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek kök yüzeyinin açığa çıkması diş eti çekilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Diş eti çekilmelerinin çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak ileri yaş hastalarda ya da genç yaştaki hastalarda görülebilir. Diş eti çekilmesine sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir;
- Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak,
- Dişleri aşırı şiddetli bir biçimde bastırarak fırçalamak,
- Ağız hijyenine gerekli özenin gösterilmemesi nedeniyle diş eti çekilmeleri meydana gelmektedir.
Diş Eti Çekilmelerinin Belirtileri Nelerdir?
Yaygın olarak görülebilen ancak büyük oranda önlenebilen bu durum genellikle ağız ve diş bakımının yetersiz yapılmasından kaynaklanır. Yavaş yavaş gerçekleştiğinden fark edilmesi güç olabilir. Diş eti çekilmelerinin belirtileri;
- Dişlerde hissedilen hassasiyet,
- Sert yiyecekler yerken ya da diş fırçalama esnasında görülen kanama,
- Dişin normalden daha uzun gözükmesi,
- Diş etlerindeki kızarıklık ve şişkinlik gibi semptomlar da diş eti çekilmeleri belirtileri arasında yer almaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Hemen hemen her yaşta görülebilen diş eti çekilmesi belirtilerin ortaya çıkması ardından başvurulan diş hekiminin gerekli fiziki muayenesi sonrasında yapılacak tetkiklerin ardından ortaya çıkmaktadır.
Diş Eti Çekilmesinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hafif diş eti çekilmesinde tedavi, diş hekimi tarafından bölgeye uygulanan derinlemesine temizleme ile mümkündür. Bu işlem sırasında diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ve tartar çıkarılır daha sonra açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmaması için düzgünleştirilir. Diş cerrahisi alanında gerçekleştirilen kök yüzeylerinin kazındığı bu işleme küretaj adı verilir. Gerekli durumlarda tedavi antibiyotikle desteklenir. Daha ilerlemiş vakalarda flap ameliyatı da uygulanabilir.