Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günlük beslenme alışkanlıkları, diş sağlığımızı büyük ölçüde etkilemektedir. Dişlerde besin artığı birikimi sonucunda bozulma ve lekeler meydana gelir. Diş çürüğü tedavisi, tüm bu leke ve benzeri oluşumları iyileştirmeye yönelik uygulanmaktadır.
Dışarıdan aldığımız ürünler sonucunda diş yapısında asit oluşumu meydana gelmektedir. Eğer düzenli olarak diş ve ağız temizliğine dikkat edilmezse biriken asitler, diş sağlığına olumsuz yönde etki edecektir. Zaman içerisinde dişlerde plak oluşumu ve çürüme görülmektedir.
Yazı İçeriği
Diş Çürüğü Oluşumu
Çürüğün belirtileri, kişiden kişiye değişim göstermektedir. Diş çürüğü eğer başlangıç seviyesindeyse hissedilmemektedir. İleri seviyede diş çürüğü ise bazı belirtiler göstermektedir.
- Aniden gelen diş ağrısı
- Diş yüzeyinde görülen hassasiyet
- Sıcak, soğuk, tatlı veya acı besinler tüketirken gelen ağrı
- Belirgin görünümde çürümeler, diş üzerindeki renk değişimleri
- Çiğneme ve ısırma hareketlerinde gelen ağrı gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Diş ve ağızda yapılan düzenli muayenelerden sonra çürümenin hangi derece izlendiğine karar verilir. Diş hekimi muayenesi ve kişinin şikâyetlerine bağlı olarak diş çürüğü tedavisi oluşturulur. Diş çürüğü seviyeleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.
1.Seviye: Diş taraması sırasında açık renkli lekeler halinde delikler görülür. Çürük haline gelmesini diş fırçalama ve diş ipi ile önlenebilir.
2.Seviye: Daha önce görülen lekelerde çürüme görülmeye başlamıştır. Sert düzey olarak adlandırılan tabakaya nüfuz etmiştir.
3.Seviye: Bir sonraki tabaka olan yumuşak düzeye ilerlemesiyle çürük oluşumunun yayılım hızı artmıştır.
4.Seviye: Dolgu tedavisi artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Çürüğün yayıldığı bölgelere tedavi uygulanmadığında diş sağlığı açısından tehlikeli boyutlara ulaşacaktır.
Diş Çürüğü Tedavi Yöntemleri
Hastanın, belirtileri deneyimlemesinin ardından çürüğün durumunu anlamak için diş hekimine gitmesi önerilir. Sonrasında diş hekimi tarafından diş çürüğü tedavisi planlanır. Yöntem olarak kullanılan birkaç dolgu türleri vardır.
Dolgu türleri:
- Kompozit Dolgular: Çürük tedavisi ile beraber dişlerdeki estetik yönden rahatsız eden leke oluşumu ve biçimsel sıkıntılara yönelik kullanılır. Gelişen teknikler sayesinde yalnızca bir muayene süresi içinde tüm estetik ve işlevsel sıkıntılara çözüm olmaktadır.
- Kompozit Venerler, İnley ve Onleyler: Diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda kullanılır. Öncelikle diş yapısında bulunan çürükler temizlenir. Sonrasında diş yapısında büyük ölçüde bir kayıp varsa ölçü alınarak uygulanmaktadır.
- Porselen Vener, İnley ve Onleyler: Bir diğer diş restorasyon yöntemi ise iki seans süren bir tedavi çeşididir. İlk seansta temel diş temizliği oluşturulur. Ardından diş ölçüsü alınarak ağız yapısının ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirme işlemi yapılır. İkinci seansta ise kişinin diş yapısına uygun hazırlanan materyaller yerleştirilir.
Diş Çürüğü ve Önleme Yolları
Diş ve ağız sağlığı açısından en ideal yöntem, diş çürüğü tedavisi yöntemine gerek kalmadan hastanın kendi tedbirleri ile çürük oluşumunu önlemektir. İlk olarak temel anlamda ağız ve diş temizliğini sağlamak en belirleyici önlemler arasındadır. Sabah-akşam olmak üzere diş fırçalamak ve diş ipi kullanımı etkili olmaktadır. Ek olarak ağız gargarası kullanımı da önemlidir.
Belirli gıdaların tüketimi ve içecekler de diş sağlığına olumsuz anlamda etki etmektedir. Şekerli besinler ve asit içerikli ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir. Tüm bu sayılan tedavi yöntemleri ve diş çürümesi önleme yollarının yanında doktor kontrolü de sürecin bir parçasıdır. Belirli aralıklarla yapılan diş hekimi muayenesi, çürüme ve diğer oluşumları erken seviyede önlemek açısından önemlidir. Diş çürüğü tedavisi ve süreci hakkındaki sorularınız için Erçağ Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.