Bruksizm Tedavisinde Gece Plağı

Bruksizm tedavisinde gece plağı

Bruksizm Tedavisinde Gece Plağı

Bruksizm, dişleri aşırı sıkma ve gıcırdatma problemidir. Bruksizm tedavisinde gece plağı, yumuşak, sert ve orta sert olarak üç farklı şekilde kişinin ihtiyacına göre yapılır. Gece plakları bu hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır fakat ne yazık ki tam olarak tedavi ettiği söylenemez. Gece uyurken kullanılan plaklar dişleri korumak için etkili bir seçenektir. Asıl tedavi hastanın stres faktörlerinden uzak durmasıdır. Bruksizm hastalığı asıl olarak ruhsal kökenli fiziksel rahatsızlıklar gruba girmektedir. Bruksizm tedavisinde gece plağı yerine çiğneme kaslarına botoks uygulaması da gerekebilir.

Bazen hem botoks, hem plak hem de psikolojik tedavi kombine uygulanabilir.

Diş Sıkma ve Gıcırdatma Tedavisi

Bruksizm tedavisinde gece plağı akla gelen ilk tedavi yöntemidir. Gece plağı, şeffaf ve hafif esnek malzemeden yapıldığı için rahatlıkla çıkarıp takılabilmektedir. Ağza yerleştirildiğinde çiğneme kaslarının aktivitesini önemli ölçüde azaltır. Aynı zamanda çiğneme basıncını dişlerin üzerine daha eşit yayarak diş sıkmayı ve gıcırdatmanın kontrolünü de sağlar. Kas aktivitesindeki azalmadan dolayı çevre dokularının rahatlamasına neden olur. Gece plakları belirli bir süre boyunca düzenli kullanımı nedeniyle, kas gevşemesi sağlanarak plak kullanımına ara verilebilir. Problem tekrar ederse aynı plaklar tekrar kullanılabilir.

Ağız açıklığı azalır veya eklem sorunları artarsa ​​gece plağı uygulamasından önce eklem atelleri adı verilen daha özel apareyler kullanılmalıdır. Eklem bölgesindeki hasarlı dokuyu rahatlatmak ve bölgedeki ödemi ortadan kaldırmak için tasarlanmış eklem ateli kullanılır. Böylelikle ilk olarak ağız açıklığı normal düzeye getirilir. İyi bir sonuç için hastalığın tamamen kontrol altına alınabilmesi gerekmektedir. Ancak bruksizm hastalığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.

Bruksizm tedavisinde gece plağı

Gece Plağı Kullanmanın Faydaları

  • Dişlerin daha fazla zarar görmesini engeller.
  • Çene bozukluklarının semptomlarını ortadan kaldırır.
  • Gece plakları hastadan ölçü alınarak çene yapısına göre özel olarak hazırlanır.
  • Çene kaslarının zamanla gevşemesine ve güçlenmesine yardımcı olur.

Gece plağı kullanmak istiyorsanız mutlaka uzman bir diş hekimine muayene olmalısınız. Daha sonra kişiye özel olarak hazırlandığından dolayı alt ve üst çeneni alt ve üst çene ölçüleri alınır. Kişiye özel olarak hazırlanan plaklar diş gıcırdatmasını tamamen tedavi etmese de dişlerin zarar görmesini büyük ölçüde önlemeye yardımcı olur.

Bruksizm Tedavisinde Gece Plağı Nasıl Kullanılır?

Bruksizm tedavisinde gece plağı belirli bir kalınlığa sahiptir. Plakların kalın olması çenenin tamamen kapanmasını ve çene kaslarını gevşemesinde yardımcı olur. Gevşeme sonucunda kas eski gücünü geri kazanır. Yatmadan önce dişlerin üzerine takılan plaklar sabahları yıkanır, kutusuna yerleştirilir ve özenle saklanır.

Gece plakları gündüzleri kullanılamadığın için gündüzleri de diş gıcırdatma rahatsızlığı olan kişiler için uygun bir tedavi yöntemi değildir. Bu durum gece plaklarının olumsuz özelliklerinden biri olarak kabul edilir.

Bazen gece plakları hasta tarafından gece uykusu sırasında istemeden çıkarılabilir. Ayrıca hastanın sık seyahat ettiği durumlarda plak kullanımı çok zor hale gelmektedir.

Genellikle geceleri kullanıldığından dolayı buna gece plağı denir, ancak duruma bağlı olarak daha uzun süreler boyunca kullanılması da gerekebilir. Genel olarak gece plaklarını kullanma nedenleri şu şekilde sırlanabilir:

  • Bruksizm tedavisinde gece plağı,
  • Çene kaslarında problemlerin meydana gelmesi,
  • Çene kaymaları,
  • Dişleri sıkmaya bağlı olarak meydana gelen diş aşınmalarını engellemek için gece plakları kullanılabilir.

Bruksizm tedavisinde gece plağı

Bruksizm Botoks Tedavisi

Botoks enjeksiyonları, yanağın alt kısmında yer alan çiğneme kasının belirli noktalarından gerçekleştirilir, bu sayede kaslardaki gerginliği ve aşırı çiğneme kuvvetini gidermeye yardımcı olur, kasları rahatlatır, gece dış sıkma sorununu giderir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika gibi kısa bir sürede yapılır. Botoks süresi ortalama 4-6 ay sürdüğü için şikayetleri devam eden hastalara 6 ay sonra tekrarlama dozları verilebilir.

Botoks İle Bruksizm Tedavisi Sonrası Süreçte Ne Gibi Olumlu Etkiler Ortaya Çıkar?

Botoks, uygulamadan hemen sonra etki göstermez. Tüm botoks uygulamalarında durum böyledir. Botoks enjeksiyonundan 2-5 gün sonra dişlerimizi sıktığımızda veya üst çenemizi zorla kapattığımızda çene kaslarımızın artık eskisi kadar sert ve büyük olmadığını fark etmeye başlarız Sabahları çene ve boyun ağrısı ile uyanırsak bunun yavaş yavaş düzelmeye başladığı görülür. Kulak önü çene eklemlerimize olan baskı azalacağı için eklem ağrıları da önemli ölçüde azalmaya başlayacaktır. Eklem sesleri varsa azalır. Daha sonraki aşamalarda diş erozyonu ve varsa eklem içi erozyonun ilerlemesi duracaktır.