
22 Mar Ağız ve Diş Cerrahisi
Ağız, diş, çene ve yüz bölgesindeki cerrahi müdahaleleri kapsayan bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Bu alanda çalışan cerrahlar, diş çekimi, diş implantı, diş eti cerrahisi, çene cerrahisi, gibi işlemler yapabilirler. Ağız ve diş cerrahisi, ağız ve dişle ilgili problemleri teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için diş röntgenleri, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, ultrasonografi ve diğer tıbbi görüntüleme yöntemlerini kullanabilirler.
Ağız ve Diş Cerrahisi Tedavi Yöntemleri
Diş cerrahisi: Diş çürümesi, diş kırılması veya diğer nedenlerden dolayı hasar gören dişlerin çıkarılması işlemidir.
Diş implantları: Eksik dişlerin yerine yerleştirilen yapay dişlerdir. Çene kemiklerine yerleştirilen vida benzeri implantlar üzerine porselen kaplamalar yerleştirilir.
Ortognatik cerrahi: Çene ve yüz deformitelerinin düzeltilmesi için uygulanan cerrahi işlem. Çene kemiklerinin kesilip yeniden konumlandırılması veya ayarlanması gerekebilir.
Apikoektomi: Bir dişin uç kısmında meydana gelen iltihaplanma ve enfeksiyonların tedavisi için uygulanan bir cerrahi işlemdir. İltihaplı dokular çıkarılır ve dişin ucu kısaltılır.
Periodontal cerrahi: Ağız ve diş cerrahisi arasında olan bu cerrahi, diş eti hastalıklarının tedavisi için uygulanan cerrahi işlem. Diş etlerinin kesilmesi ve diş eti hastalığının temizlenmesi işlemi yapılır.
Çene tümörü cerrahisi: Çene bölgesindeki tümörlerin çıkarılması için uygulanan cerrahi işlem.
Sinüs kaldırma cerrahisi: Üst çenede implant yerleştirilmesi sırasında sinüs boşluğunun genişletilmesi işlemidir. Sinüs kaldırma cerrahisi, implantlar için daha fazla kemik alanı sağlayabilir.
Diş eti yeniden şekillendirme: Diş eti hattının yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Diş eti hattını düzeltmek için fazla diş eti dokusu çıkarılabilir.
Ağız ve Diş Cerrahisi Arasındaki Farklar
Ağız cerrahisi, ağız ve çene bölgesindeki hastalıkların tedavisinde kullanılan cerrahi teknikleri kapsar. Bunlar arasında dişlerin çekilmesi, çene kemiği ameliyatları, yüz travmalarının onarımı, ağız içi tümörlerin çıkarılması, yüz bölgesindeki kistlerin alınması ve çene eklemi hastalıklarının tedavisi yer alır.
Diş cerrahisi ise dişlerin tedavisinde uzmanlaşmıştır. Bu disiplin, diş implantları, diş çekimleri, diş kökü rezeksiyonları, diş eti hastalıklarının tedavisi ve diş kırıklarının onarımı gibi işlemleri kapsar.
Genel olarak, ağız ve diş cerrahisi farklı alanlarda uzmanlaşmış olsalar da, birçok işlemde birbirlerini tamamlayıcı şekilde çalışırlar. Örneğin, diş implantları konusunda ağız cerrahisi ve diş cerrahisi ekipleri bir arada çalışarak başarılı sonuçlar elde edebilirler.
No Comments