Kron Kaplama

kron protez

Kron Kaplama

Kron kaplama ya da diğer bilinen adıyla kron protez zamana bağlı olarak çürüyen, madde kaybı gerçekleşen bir dişin küçültülerek kaplanmasına verilen isimdir. Kron kaplama, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi, küçültülmesi ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Protezler, ağızda bulunan dişlerdeki eksikliğinin tamamlanması, çiğneme ve konuşma gibi ihtiyaçların giderilmesi açısından önemlidir. Kron ise çürük, kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Kron protez günümüzde birçok diş hekimi tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır. İçeriğin devamında kron kaplama nedir? kron kaplama nasıl yapılır? kron kaplama uygulama alanları nelerdir? gibi merak edilen soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

 

Kron kaplama

Kron kaplama avantajları nelerdir?

Ağızdaki diş eksikliğinin giderilmesi olarak tanımlanan kron kaplama, dişin besinlerle ilk temas eden üst kısmı olan yüzeyinde kaybedilmiş görsel ve işlevsel niteliklerin yeniden kazandırılabilmesi adına uygulanan bir tedavi yöntemidir. Sağlık ve estetik amaçlı uygulanan kron protez, oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Yüksek oranlarda ısırma basınçlarına karşı da dayanıklıdır. Ayrıca kron kaplamanın dayanıklı olması haricinde hastaya birçok avantajı da bulunmaktadır. Kron kaplama hastaya, doğal görünüm sunar. Kron kaplama, diş etleri ile güzel bir uyum sağlar. Alerjik reaksiyonlara da neden olmaz.

 

Kron kaplama bakımında dikkat edilmesi gerekenler 

Kron kaplama işlemini gerçekleştiren bir hasta, günlük yaşamına devam etmekte herhangi bir sorun yaşamamaktadır. Ancak, kron kaplamanın doğal ve uzun ömürlü görünmesi için hastanın ağız ve diş sağlığı bakımına özen göstermesi gerekmektedir. Hasta, dişlerini düzenli olarak fırçalamalıdır, diş hekimi rutin kontrolünü aksatmamalıdır. Kron protez her ne kadar dayanıklı ve sağlam olsa da dişe ekstra basınç ve kuvvet uygulamaktan kaçınmalıdır. 

 

Kron Kaplama

Kron kaplama Uygulama Alanları Nelerdir?

Kron kaplama birçok diş rahatsızlığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kron kaplamalar, dişlerin küçültülüp kaplanması ile gerçekleştirilmektedir. Kron kaplama işlemi çeşitli yönleri ile kron köprü işleminden ayrışmaktadır. Kron protezler; diş kırılmaları, diş çürükleri, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek amacıyla, diş şeklinin bozuk olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Ayrıca estetik amaçlı olarak; dişlerin beyazlatılması içinde hastaya uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.  Son yıllarda kron diş kaplamalarında kullanılan seramik alt yapısı olarak zirkonyum uygulamaları da yaygınlaşmıştır. Yüksek dirençli bir materyal olan zirkonyumla desteklenen seramik kaplamalar ışığı yansıtarak diş etlerinin daha pembe daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.